De aandelenmarkten hebben er een geweldig beursjaar opzitten. Opmerkelijk genoeg wordt er weinig aandacht besteed aan de geweldige prestatie van de olieprijs. Het ‘zwarte goud’ wist tegen alle verwachtingen in flink in waarde te stijgen en op dit moment bewegen we rond de grens van 70 dollar.

Een groep beleggers waarbij de prestatie van de olieprijs niet onopgemerkt is gebleven, is de groep van ‘money managers’. Dit zijn vaak de mensen die aan de knoppen zitten bij grote fondsen en financiële instellingen. Toch heeft deze groep het ook niet altijd bij het juiste eind. Met name op het moment dat het optimisme wel erg groot is.

Geldmanagers zetten vol in op een stijgende olieprijs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van John Kemp, is te zien dat er onder de geldmanagers sprake is van een angstaanjagend groot optimisme wat betreft de olieprijs. Voor het laatst hadden we een jaar geleden te maken met een dergelijk groot optimisme.

De geschiedenis voorspelt overigens weinig goeds. Tijdens de twee meest recente keren dat de geldmanagers zo optimistisch gestemd waren over de olieprijs, wist de olieprijs in het beste geval meer dan 20 procent in waarde te dalen. Tijdens de top van 2014 wist de daling te resulteren in een verlies van meer dan 70%!

We zijn dus gewaarschuwd…

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>