Nog geen twee jaar geleden dreigde Europa geconfronteerd te worden met het ‘deflatiespook’. Een angstsituatie waarbij de prijzen dalen in plaats van stijgen. Uiteindelijk wist de Europese centrale bank door middel van haar stimuleringsbeleid het deflatiespook op tijd te ontwijken. Ook de olieprijs heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.
Er zijn over het algemeen twee manieren om inflatie te meten. Allereerst hebben we de normale inflatiestand en ten tweede hebben we ook de zogenoemde ‘kerninflatie’. Deze kerninflatie houdt geen rekening met gestegen voedsel- en energieprijzen. Volgens diverse economen kan er het beste gekeken worden naar de kerninflatie om de echte stand van de economie te bepalen.
Kerninflatie laat de echte gezondheid van de economie zien
Op dit moment is de kerninflatie in de meeste landen beduidend lager dan de normale inflatiestand. En dit is niet verwonderlijk, want de normale inflatiestand houdt wel rekening met de prijzen voor voedsel en energie. En juist de energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen als gevolg van de stijgende olieprijs.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, is te zien dat er sprake is van een sterke correlatie tussen de inflatieverwachtingen (en daarmee ook de inflatiestand zelf) en de olieprijs. De normale inflatiestand mag in Amerika en Europa dan wel rond de 2% liggen, maar de centrale banken zouden liever zien dat de kerninflatie het niveau van 2% wist te bereiken.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>