De beleggers onder ons die al wat langer meelopen, zullen bevestigen dat het niet gemakkelijk is om aandelen te kopen die ondergewaardeerd zijn. Zeker in de huidige markt is daar heel wat research voor nodig. Op dit moment zijn namelijk de meeste aandelen zwaar overgewaardeerd. En in het verleden hebben we zelden te maken gehad met een dergelijke overwaardering.

Carl Swenlin heeft via StockCharts een uitgebreide analyse geschreven over de huidige waarderingen op de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat de S&P 500 index op dit moment ver boven de rode lijn beweegt. Deze rode lijn bestaat uit een koers-winstverhouding van 20, die getypeerd wordt als ‘overgewaardeerd’. Gezien de afstand die er zit tussen de koers van de S&P 500 index en de P/E-ratio van 20, mogen we zeggen dat er op dit moment sprake is van een behoorlijke overwaardering.

Aandelen zijn zwaar overgewaardeerd

Swenlin laat weten dat de kans klein is dat deze overwaardering, indien de S&P 500 index rond dezelfde koers blijft bewegen, in de toekomst flink zal gaan afnemen. Op de bovenstaande tabel is namelijk te zien dat er gerekend wordt op een koers-winstverhouding van afgerond 21 in het eerste kwartaal van 2018. Op dit moment bedraagt dat nog 24. Niet echt een hele harde daling dus en dan moet alsnog de S&P 500 index onveranderd blijven.

Deze illustraties laten zien hoe duur aandelen op dit moment zijn. Natuurlijk is dit geen houvast om ‘short’ te gaan op de aandelenmarkten. Maar, het laat wel zien dat er behoorlijk wat research nodig is om in de hedendaagse markt nog een aandeel te vinden die beschikt over het nodige potentieel.