Tijdens de afgelopen handelsweek werden de meeste beurzen voor het eerst in lange tijd geconfronteerd met enkele opeenvolgende rode handelsdagen. Toch bleef de paniek vooralsnog uit, want het feitelijke koersverlies bleef beperkt. Mogelijk kan daar echter de komende tijd verandering in gaan komen, want een belangrijke grafiek laat zien dat een grotere beurscorrectie onderweg kan zijn.

Vooralsnog zijn beleggers dit beursjaar geen enkele keer geconfronteerd met serieuze berentikken. Elke noemenswaardige beurscorrectie werd namelijk al vroegtijdig door beleggers aangegrepen om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. De koopdrang is nog steeds groot en dat zie je ook duidelijk terug bij de handelsvolumes.

Deze grafiek waarschuwt voor een serieuze trenddraai

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat de kans groot is dat de beurzen binnenkort geconfronteerd gaan worden met een serieuze beursdaling. Tenminste, als de geschiedenis zich blijft herhalen. Op de grafiek is namelijk te zien dat de S&P 500 index bij de bovenkant van het meerjarige trendkanaal is aangekomen. Dit trendkanaal is al sinds het jaar 2009 intact en wist in het verleden meermaals te leiden tot een serieuze koersval.

De laatste keer dat de bovenkant van dit trendkanaal bereikt werd, was tijdens het jaar 2015. Niet veel later werden de beurzen geconfronteerd met een serieuze beurscorrectie en pas aan het begin van 2016 werd er een nieuwe bodem gevormd. Mogelijk gaan we nu opnieuw een langere periode van dalende beurskoersen tegemoet.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)