Aandelen in China vertonen gemengde signalen. Voornamelijk aandelen van technologiebedrijven en elektrische autobouwers kreunen onder de strengere aanpak van de regulatoren. Sterkhouder Alibaba verloor namelijk 5 procent van zijn waarde, maar ook Tecent moest 2,69 procent prijsgeven. Het gaat er weer hard aan toe op de Chinese aandelenmarkten.

De Chinese aandelenmarkten begeven zich weer in een ware rollercoaster. Voornamelijk aandelen van bedrijven die harder worden aangepakt door de autoriteiten, zoals bv. technologebedrijven. De Chinese ‘crackdown’ gaat bijzonder ver, namelijk in die mate dat ze zelfs bepalen hoeveel uur tieners mogen gamen. De autoriteiten dwingen Alibaba zelfs om de betaaldienst Alipay van Ant Group te lossen en een ‘app’ op zich te worden.

Het aandeel van Alibaba daalde bijgevolg met 5 procent. Ook Tencent verloor 2,69 procent van zijn waarde en Meituan daalde zelfs met 5,86 procent. Beleggers en investeerders in technologieaandelen worden zenuwachtig omdat ze niet weten hoever de Chinese autoriteiten het zullen drijven met hun ‘crackdown’. Marktkenners verwachten nog meer volatiliteit.

EV-sector

En de zenuwachtigheid houdt niet op bij technologiebedrijven. Minister van Industrie en Technologie Xiao Yaqing doet heel wat stof opwaaien bij autobouwers van elektrische voertuigen. Yaqing beweert namelijk dat er teveel elektrische autobouwers zijn en dat er consolidatie nodig is binnen deze sector. BYD en Xpeng daalden respectievelijk met 2,75 en 2,87 procent. Ook hier beginnen beleggers te twijfelen aan hun posities.

De grootste verliezer op de Chinese beurzen is wellicht Soho China. De vastgoedontwikkelaar zou dichtbij een overnamedeal zijn door Blackstone Group, echter liet deze laatste het afweten. Het aandeel van Soho China daalde met 32,57 procent, een pijnlijke affaire voor hun beleggers.

Elders in Aziƫ zat het sentiment ook niet zo goed en was eerder wisselvallig. De Hongkongse Hang Seng verloor 1,9 procent van zijn waarde. Ook de Shenzhen component verloor 0,45 procent maar de Shanghai Composite wist toch 0,33 procent te stijgen. In Japan wist de Nikkei 225 dan weer te stijgen met 0,22 procent en de Topix met 0,29 procent.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Fuangg’s photos – FlickrCC BY-ND 4.0