De belangrijkste component binnen de Westerse economieën is het gedrag van de consumenten. Zo hebben bijvoorbeeld Amerika, Europa en Japan te maken met een ‘consumeergerichte economie’. Op het moment dat de consumenten een pas op de plaats maken, heeft dit grote gevolgen voor de economische groei. Vanuit dat oogpunt gezien kan ook gezegd worden dat de aandelenmarkten ook sterk afhankelijk zijn van het consumentengedrag.
De term ‘Consumer Discretionary’ wordt gebruikt als het gaat om goederen en diensten die door consumenten niet essentieel worden beschouwd, maar wel wenselijk zijn als hun beschikbare inkomen voldoende is. Deze goederen worden vaak gekocht in de fase van economische groei en tevens binnen het proces van loonstijgingen. Al iets langer dan een jaar ziet de trend bij deze goederen (duurzame goederen, entertainment, recreatie en auto’s) er niet bepaald rooskleurig uit.
Is het over met de achtjarige Bull Market?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TeddyVallee, is te zien dat de verhouding tussen Consumer Discretionary en de S&P 500 index al iets langer dan een jaar te maken heeft met een dalende beweging. Volgens Vallee loopt deze verhouding gemiddeld één jaar voor op de S&P 500 index zelf.
Gezien het feit dat deze verhouding een jaar geleden een stevige top wist neer te zetten, zouden we kunnen zeggen dat de toekomst van deze Bull Market spoedig ten einde kan gaan komen. Het verleden voorspelt in ieder geval weinig goeds.
Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)