Maar weinig analisten hadden aan het begin van dit jaar voorzien dat we te maken zouden gaan krijgen met een dergelijke beursstijging waar we dit jaar mee geconfronteerd zijn. Op Wall Street wordt op dit moment bijna dagelijks een nieuwe recordkoers neergezet en volgens de meeste analisten houdt die trend ook in 2018 aan. Deze euforische stemming zou echter een ‘wake up call’ voor beleggers moeten zijn.

Om de euforische stemming onder de beleggers te meten wordt er vaak gebruik gemaakt van het maandelijks gehouden onderzoek van de universiteit van Michigan. De meest recente enquête van deze Amerikaanse universiteit maakt duidelijk dat 64,5% van de respondenten verwacht dat de aandelenmarkten over een jaar hoger zullen staan. Het aantal respondenten die deze kans als 100% zekerheid bestempelen bedraagt zelfs 13%. Beide cijfers zijn sinds het jaar 2002 nog nooit zo hoog geweest!

Het verleden voorspelt een serieuze daling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat we te maken hebben met een bijzondere situatie. Sinds het jaar 2002 is het nog maar 4 keer voorgekomen dat we te maken hadden met een stand van boven de 62% (als het gaat om het aantal respondenten dat verwacht dat de markten over een jaar hoger zullen staan) en tegelijkertijd een stand van boven de 10% (als het gaat om het aantal respondenten die de kans op 100% zekerheid stellen).

Tijdens de eerste twee keren – in het jaar 2007 en 2015 – werden we kort daarna geconfronteerd met een serieuze daling. In het jaar 2007 wist deze daling zelfs uit te monden in de financiële crisis.

Recent zijn er twee nieuwe signalen afgegeven. Eerder in augustus en recent in oktober 2017. Gezien het verleden kunnen we deze signalen maar beter uiterst serieus nemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)