De meeste beleggers zullen terugkijken op een uitstekend beursjaar. In het bijzonder geldt dat voor de mensen die hebben geïnvesteerd in de zogenoemde ‘groeiaandelen’. Tijdens de afgelopen maanden hebben deze aandelen een beduidend betere prestatie afgeleverd dan de ‘waarde-aandelen’.

Bloomberg deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is de inleidende tekst perfect in beeld gebracht. De bekendste ETF voor Amerikaanse groeiaandelen – iShares S&P 500 Growth ETF – is dit jaar met meer dan 26% in waarde gestegen, terwijl de ETF voor waarde-aandelen – iShares S&P 500 Value ETF – het met een winst van 13% moet doen. Met andere woorden hebben de groeiaandelen het dit jaar twee keer zo goed gedaan dan de waarde-aandelen!

Groeiaandelen zijn in trek en dat is wellicht minder goed nieuws

Overigens is het nog maar de vraag of we wel zo enthousiast moeten zijn over deze prestatie. Tijdens de late jaren 90 deden de groeiaandelen het immers ook beduidend beter dan de waarde-aandelen. De groeiaandelen weten met name goede prestaties te leveren tijdens de laatste fase van de beurscyclus. Wanneer deze cyclus ten einde komt, ziet de toekomst voor dit segment aandelen er een stuk minder rooskleurig uit.

Is dit het moment om de veiligheidsriemen goed aan te trekken?