Als we de kranten mogen geloven staan de beurzen er vandaag de dag geweldig voor. Het klopt inderdaad dat de meeste indices rond haar recordkoersen bewegen. Maar, juist vandaag de dag zijn de verschillen goed waarneembaar. En dat is niet alleen bij individuele aandelen, maar ook bij indices het geval.

De grote Amerikaanse indices bewegen op dit moment weer rond haar recordhoogten. In dit geval gaat het om de Nasdaq, Dow Jones en de S&P 500 index. Toch zijn er ook nog tal van kleinere Amerikaanse indices op te noemen en een van die indices wordt nog steeds geconfronteerd met een dalende trend. In dit geval hebben we het over de Russell Microcap index die bestaat uit de kleinste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Deze gevaarlijke divergentie kan zorgen voor een forse beursdaling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg Finance, is de Russell Microcap index in beeld gebracht. Tevens is op dezelfde grafiek de koersbeweging van de S&P 500 index afgebeeld. En op deze grafiek is duidelijk te zien dat er nu al maanden sprake is van een divergentie tussen beide indices. En sinds de bodem van 2009 hebben we nog niet eerder te maken gehad met een dergelijke divergentie tussen beide indices.

Volgens diverse analisten is het daarom ook te hopen dat deze divergentie niet te lang standhoudt. In het positieve geval zou de Russell Microcap index moeten terugkeren richting het koerspad van de S&P 500 index. In het negatieve geval ziet het beursplaatje er een stuk rampzaliger uit, want in dat geval valt de S&P 500 index juist terug richting het koerspad van de Russell Microcap index. En mocht dat scenario zich voltrekken, dan moeten we rekening houden met een beursdaling van minstens 20%.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>