Tijdens de afgelopen week wisten de wereldwijde beurzen fors in waarde te stijgen. Het verlies van de week daarvoor werd daarmee goed gemaakt. Beleggers denken dat het economische dieptepunt inmiddels bereikt is. Als gevolg daarvan keren steeds meer beleggers terug naar de beursvloer. De vraag is alleen of dat wel zo verstandig is.

In vergelijking met een jaar geleden noteert de Nasdaq 100 index op dit moment in het groen. Dat is iets wat maar weinig analisten een aantal weken geleden hadden zien aankomen. De wereldwijde beurzen zijn in twee maanden tijd geconfronteerd met een van de stevigste dalingen ooit, maar de herstelbeweging is eveneens extreem snel verlopen. Beleggers moeten dus uitkijken dat ze nu niet opnieuw verblind raken door de heftige koersbewegingen.

Beleggers worden mogelijk op het verkeerde been gezet

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MurphyCharts, is te zien dat de beurzen nog steeds bezig zijn met de vorming van een gevaarlijk toppatroon. Zo is op de grafiek te zien dat de Russell 2000 index een ander beursplaatje voorspiegelt dan de toonaangevende Amerikaanse indices doen (zoals de Nasdaq, Dow Jones en de S&P 500).

Op deze grafiek is te zien dat de Russell 2000 index in januari een lagere top wist neer te zetten. Op dat moment wist de S&P 500 index juist te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Met andere woorden kunnen we zeggen dat de ‘kleinere’ aandelen de beursstijging al niet meer ondersteunden. Hetzelfde was overigens zichtbaar in het jaar 2008. Dat wist destijds ook te leiden tot dé top op de financiële markten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)