De beleggers onder ons die zich alleen focussen op de Westerse aandelenmarkten, zal het niet opgevallen zijn dat ergens anders in de wereld de aandelenmarkten in brand staan. Want dat mag best gezegd worden als het gaat om de groeimarkten. De meeste groeimarkten zijn officieel in een Bear Market terecht gekomen en het sentiment lijkt met de week slechter te worden.

Een aandelenmarkt komt officieel in een Bear Market terecht als het met meer dan 20% weet te dalen (vanaf de top gemeten). En het overgrote deel van de groeimarkten is tijdens de afgelopen maanden in zo’n officiële Bear Market terecht gekomen.

Sentiment rondom de groeimarkten verslechtert

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat 19 van de 23 groeimarkten op dit moment onder hun 50- en 200-daagsgemiddelde bewegen. Wat dat betreft bewandelen de meeste groeimarkten op dit moment een compleet ander koerspad dan de Westerse aandelenmarkten doen.

Overigens moet wel vermeld worden dat de groeimarkten in het verleden al wel vaker ‘grillige koersverlopen’ hebben laten zien. Maar, er mag niet vergeten worden dat de groeilanden voor meer dan 55% de groei van de wereldeconomie bepalen. Economische problemen in deze groeilanden kunnen dus zonder twijfel dramatische gevolgen hebben voor de Westerse economieën.