Economische crises eisen natuurlijk altijd een zware tol van de maatschappijen die ermee moeten leven. Zo hebben ze effect op de werkloosheid, op de bedrijven die minder winst maken en op de dromen van mensen over een betere levensstandaard. Echter, een economische theorie stelt dat aan het einde van een crisis het land in kwestie kan opveren en kan terugkeren naar het groeiniveau van voor de crisis. Dat is natuurlijk tenzij het betreffende land Griekenland is.
Griekse toekomst
Dit is wat Griekenland te wachten staat: Ondanks vele jaren waarin sober geleefd zal moeten worden en een ongekend niveau van de werkloosheid in 2025, zal het land over 2 decennia nog steeds een bruto binnenlands product hebben van vóór de crisis.
Dit is wat Oxford Economics te zeggen heeft over bovenstaande grafiek:
‘In het geval van Griekenland, is het aanpassen bewezen erg duur. Als we praten in structurele termen, dan is de fiscale consolidatie over de afgelopen 4 jaar (tussen 2010 en 2013) goed voor ongeveer 18 procent van het bbp. Dit is meer dan de originele schuld van 2009. Toch is het hervormingsprogramma nog altijd slecht geïmplementeerd en ziet het land amper wat van het gewenste concurrentievermogen. Op basis van onze huidige voorspelling, zal het nog zo’n 10 jaar duren voordat het bbp van Griekenland weer op het niveau van voor de crisis komt.’
—> 5 Beleggingstips voor dit jaar <— Het probleem van Griekenland lijkt dus niet zozeer alleen het bezuinigingen, maar vooral hoe deze door de autoriteiten in Griekenland worden geïmplementeerd. De combinatie van hoe het structurele hervormingsprogramma is ingericht in combinatie met het bezuinigingsplan maakt dan ook dat veel mensen spreken over een verloren Griekse generatie. Om de Griekse ellende nog meer in perspectief te plaatsen, zie je hieronder de grafiek van de Verenigde Staten gedurende de Great Depression. Duidelijk is dat het bbp niet alleen veel minder hard daalde, maar dat het ook binnen 10 jaar weer op het niveau van voor de crisis terug was.