De dollar heeft het sinds maart al lastig. Vanaf dat moment gerekend heeft de Amerikaanse munt het nodige terrein moeten inleveren. Opvallend genoeg wist de goudprijs daar tijdens de afgelopen weken niet van te profiteren. Binnen afzienbare tijd zou daar echter verandering in kunnen gaan komen.

De Amerikanen gaan een onzekere tijd tegemoet. In januari zou Biden de plek van Trump moeten gaan overnemen. Toch heeft de huidige president van de VS zich nog niet neergelegd bij de verkiezingsuitslag. Volgens Trump is de verkiezingsoverwinning ‘gestolen’ en zal zijn team dit gaan bewijzen. Vooralsnog hebben de aangespannen rechtszaken echter weinig opgeleverd.

Goudprijs heeft nog een inhaalslag te maken

Mede door deze politieke onrust heeft de dollar tijdens de afgelopen maanden het nodige terrein moeten inleveren. De andere belangrijke reden is te vinden bij de Amerikaanse centrale bank. De Fed doet er op dit moment alles aan om de coronacrisis zo kort mogelijk te laten duren. De verwachting is dat daarom het ruimhartige monetaire beleid ook tijdens de komende twee jaar intact zal blijven.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alessio Urban, is te zien dat het verband tussen de goudprijs en de dollar tijdens de afgelopen weken niet stand wist te houden. Normaliter weet het gele edelmetaal te profiteren van een zwakkere dollar, maar tijdens de afgelopen weken was daar geen sprake van. Mocht de dollar ook tijdens de komende tijd zwak blijven liggen, dan kan dit gaan leiden tot een enorme inhaalslag bij de goudprijs.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!