Er ligt een volatiele beursweek achter onze rug. De handelsweek begon uiterst beroerd met flinke verliezen tijdens de eerste handelsdag. Ondanks deze slechte eerste handelsdag, wisten de markten zich daarna goed te herstellen. Met name tijdens de laatste twee handelsdagen van de week werd de meeste schade hersteld en wist het merendeel van de indices zelfs op weekbasis in het groen te sluiten.

De Japanse en Chinese beurzen wisten tijdens de afgelopen week in negatieve zin op te vallen. Terwijl de meeste Amerikaanse en Europese beurzen in het groen wisten te sluiten, moesten de Chinese en Japanse beurzen het doen met flinke verliezen. Zo sloot de Shanghai index ruim -3,5% lager. De Nikkei index wist het niet veel beter te doen met een verlies van -2,32%.

Het technische plaatje begint er steeds beroerder uit te zien

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LaDucTrading, is te zien dat er een gevaarlijk hoofd-en-schouderpatroon is ontstaan op de grafiek van de Nikkei index. Een dergelijk patroon staat binnen de technische wereld bekend als een betrouwbaar toppatroon. Dit patroon gaat in werking op het moment dat de Nikkei index onder de 20.000 punten weet te duiken.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van LaDucTrading, is te zien dat de Shanghai index reeds onder de ‘neklijn’ van het hoofd-en-schouderpatroon is gedoken. Daarnaast is de Chinese beurs onlangs ook officieel in een Bear Market terecht gekomen.

Overigens vindt deze angstaanjagende trend niet alleen plaats buiten de Europese landsgrenzen. Zo is op de bovenstaande grafiek (LaDucTrading) te zien dat het hoofd-en-schouderpatroon ook zichtbaar is geworden op de grafiek van de Duitse index (DAX).

De stier moet de komende tijd dus hard aan het werk om het technische plaatje wat op te fleuren.