De aandelenmarkten bewegen op dit moment rond hun recordkoersen en er zijn genoeg analisten te vinden die ook over de toekomst optimistisch gestemd zijn. Het lijkt er dus op alsof alles rozengeur en maneschijn is voor de aandelenmarkten. Toch hebben wij een aantal grafieken gevonden die het tegendeel bewijzen.

Op de eerste grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index zelden zo duur was. De koers-winstverhouding bedraagt op dit moment bijna 18 en voor het laatst hebben we in het jaar 2002 een dergelijke waardering gezien.

Deze grafieken vernietigen het optimisme

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de verwachtingen met betrekking tot de winstcijfers de afgelopen tijd naar beneden zijn bijgesteld. En dat heeft alles te maken met de tegenvallende macrocijfers vanuit met name Amerika.

De laatste grafiek laat zien dat de Amerikaanse economie dit jaar rampzalig presteert. De werkelijke macrocijfers waren totaal niet in lijn met de verwachtingen van de economen en dat heeft geleid tot de laagste notering bij de Citi Economic Surprise index sinds het jaar 2011.

Het is dus duidelijk dat er op dit moment totaal geen reden voor optimisme is. Gezien deze grafieken is het behoorlijk opvallend dat we vandaag de dag nog te maken hebben met recordkoersen.