Na jarenlange Europese financiële steun, staat Griekenland vanaf vandaag terug op eigen benen. Het laatste steunprogramma is ten einde gelopen en dus zullen er geen reddingsboeien meer volgen. Het eindbedrag voor de steun komt neer op 273 miljard euro. Het heeft veel tijd en geld gekost om de Griekse economie uit het slop te redden.

Een historische dag, zo noemde Europees commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici het. Het steunprogramma voor Griekenland is ten einde gelopen en dus zullen de Grieken voortaan alleen verder moeten. Na een crisis van acht jaar, zou de economie weerbaar nu moeten zijn.

Het steunprogramma werd geleid door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds. In totaal kreeg Griekenland 273 miljard euro waarvan 241 miljard euro kwam van de eurolanden. De rest werd ‘gesponsord’ door het IMF. Daartegenover stonden harde maatregelen die de Griekse regering werden opgelegd. De Grieken moesten op zoek gaan naar besparingen en diepgaande hervormingen.

Griekenland zal alleen voor zijn financiering kunnen instaan op de markten, zijn eigen economisch beleid kunnen uitstippelen, uiteraard terwijl het de hervormingen voortzet.

Toezicht

Dat wilt niet zeggen dat de Grieken zomaar kunnen doen wat ze willen. Europa gaat functioneren als controlerend orgaan dat er op zal toezien dat Griekenland zich houdt aan de gemaakte afspraken. Verschillende Europese commissarissen benadrukken het feit dat Griekenland op weinig vertrouwen kan rekenen op de financiële markten, daar moet vanaf vandaag verandering in komen.

Er heerst echter scepsis omtrent het hele gegeven. Er zijn verschillende economen die niet geloven in ‘de redding van Griekenland’ of vrezen dat de regering zich niet zal houden aan de afspraken.

Bronnen: HLN

Foto: Dimitrisvetsikas1969 – Pixabay