Afgelopen week verscheen er een beter dan verwacht groeicijfer over de Amerikaanse economie. Tijdens het derde kwartaal wist het Amerikaanse bruto binnenlands product met 1,9% te groeien ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze groei was voor het overgrote deel te danken aan de consumentenbestedingen.

Economen hadden gemiddeld gerekend op een groei van de Amerikaanse economie met 1,6%. Het uiteindelijke groeicijfer van 1,9% was dus uiteindelijk ook een positieve opsteker voor de Amerikaanse economie. President Trump was ook erg tevreden over dit groeicijfer.

Consumentenbestedingen moeten op peil blijven

Uit analyse van LPL Research blijkt dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product op dit moment sterk afhankelijk is van de consumentenbestedingen. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, te zien dat zonder deze consumentenbestedingen er helemaal geen sprake zou zijn van groei.

De bedrijfsuitgaven vormen op dit moment een grote bedreiging voor de Amerikaanse economie. Al twee maanden op rij is er sprake van een krimp bij de bedrijfsuitgaven. En dat is voor een groot deel te danken aan de onzekerheid in de wereld als gevolg van de handelsoorlog. Volgens de economen van LPL Research is het daarom ook noodzakelijk dat deze bedrijfsuitgaven binnenkort weer gaan toenemen. Daarbij is het van nog groter belang dat de consumentenbestedingen op peil blijven. Die bestedingen zijn immers de motor van de Amerikaanse economie.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS