De Chinese economie groeide bijzonder sterk tijdens het vierde kwartaal vorig jaar. Dankzij een groei van 6,5 procent in Q4 wist China het jaar alsnog positief te eindigen met een jaarlijkse groei van 2,3 procent ondanks COVID-19. Het sterke vierde kwartaal belooft veel goeds voor Q1 dit jaar. Echter verwachten de economen van Goldman Sachs dat de economische groei in China uiteindelijk zal gaan afzwakken de komende maanden.

China is zo goed als het enige land dat sterk uit de coronapandemie is gekomen vorig jaar. Met een jaarlijkse groei van 2,3 procent is China de beste leerling van de klas. Economen en marktkenners verwachten een sterk groeicijfer voor het eerste kwartaal dit jaar gezien de Chinese economie tijdens Q4 vorig jaar met 6,5 procent wist te groeien.

Andrew Tilton, hoofdeconoom Azië bij Goldman Sachs, verwacht echter dat de economische groei lichtjes gaat afzwakken de komende maanden. Hij vermoedt dat beleidsmakers de stimulus en financiële ondersteuning zullen terugschroeven gezien de economie sterk aan het herstellen is van een absoluut horrorjaar door COVID-19.

The first is simply policymakers are quite comfortable with the recovery so far and are starting to pull back on policy stimulus to some degree.

Minder sterke groei dan verwacht?

De Chinese economie worstelt momenteel met verschillende opflakkeringen van het coronavirus. De Chinese autoriteiten hebben nieuwe restricties opgelegd om de uitbraak in te tomen wat zonder twijfel gevolgen zal hebben voor de economische groei dit kwartaal.

The basic argument is that China’s largely normalized. So there’s more downside if there is a renewed spread of the virus and there’s less upside before you start to reach capacity constraints.

Ongeacht het aantal besmettingen, economen zijn het vrijwel eens met elkaar dat China dit jaar sterk zal gaan groeien. Tilton is ook optimistisch over geheel Azië. Toch blijft hij realistisch en waarschuwt dat de kans groot is dat China toch niet zo sterk groeit dit jaar als men voorspelt.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixy

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER