De afgelopen tijd zijn beleggers geconfronteerd met diverse tegenvallende macrocijfers. Met name vanuit de groeimarkten vielen de groeicijfers tegen. Ook bij de G10-landen werd er veelal niet voldaan aan de verwachtingen van economen. En daardoor is er nu voor het eerst sinds de coronacrisis weer sprake van een negatieve notering. Mogelijk kan deze negatieve notering zelfs onheil voor de wereldeconomie betekenen.

Een index om de economische situatie mee te meten is bijvoorbeeld de ‘Citi Economic Surprise Index’. Een notering boven de 0-lijn impliceert dat de macrocijfers beter zijn dan verwacht. Op het moment dat deze economische index echter onder de 0-lijn duikt, betekent dit dat de macrocijfers behoorlijk teleurstellend zijn geweest. En sinds een paar weken beweegt de Global Citi Economic Surprise Index in negatief terrein.

Moeten beleggers rekening houden met een lagere economische groei?

De analisten van Crescat Capital LLC hebben onderzocht in hoeverre een negatieve stand bij de Global Citi Economic Surprise Index slecht nieuws voor de groei van de wereldeconomie kan betekenen. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de Global Citi Economic Surprise Index normaliter enkele maanden vooruitloopt op de Global PMI-cijfers. En deze cijfers laten zien hoe het met de wereldeconomie gesteld is, want een notering onder de 50-lijn resulteert in krimp terwijl een notering boven deze lijn groei impliceert.

Mocht het verband met de Global Citi Economic Surprise Index ook de komende maanden intact blijven, dan zou dit moeten resulteren in een afnemende groei van de wereldeconomie. En volgens deze grafiek kan er zelfs een notering onder de 50-lijn bereikt worden (krimp).

Beleggers lijken zich dus te moeten voorbereiden op tegenvallende economische macrocijfers.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>