Sinds de bodem van 2009 zijn de groeiaandelen aan een immense opmars bezig. Vandaag de dag kiest een gemiddelde belegger liever voor een groeiaandeel dan voor een waarde-aandeel. En dat heeft tot een gigantische ‘outperformance’ van de groeiaandelen geleid. Sinds de internetzeepbel waren groeiaandelen zelfs niet meer zo populair als ze vandaag de dag zijn.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Beleggers kiezen massaal voor groeiaandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de groeiaandelen tijdens de afgelopen jaren een veel betere beursprestatie hebben afgeleverd dan de waarde-aandelen. En als gevolg daarvan waren groeiaandelen versus waarde-aandelen nog nooit zo duur. Voor het laatst was er in het jaar 2000 sprake van een dergelijke outperformance. En niet veel later werden de aandelenmarkten geconfronteerd met een beurscrash.

Moeten we nu opnieuw vrezen voor een Bear Market?

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar