Het jaar 2021 stond niet alleen in het teken van de fantastische rendementen die op de beursvloer behaald werden. Dit jaar stond namelijk ook in het teken van de wederopstanding van de wereldeconomie. Tijdens het afgelopen jaar wisten de meeste economieën immers weer terug te keren op het niveau dat vóór de coronacrisis behaald werd. Mogelijk gaat het economische plaatje er echter dit jaar compleet anders uitzien.

De meeste economen verwachten dat de wereldeconomie ook dit jaar uitstekend zal gaan presteren. Toch zijn de groeiverwachtingen tijdens de afgelopen weken naar beneden toe bijgesteld. De oplopende inflatie wordt gezien als een bedreiging voor de economische stabiliteit en ook de acties van de centrale banken kunnen economische problemen veroorzaken. En het inflatiecomponent is nu al terug te zien in de groeiverwachtingen voor het eerste kwartaal van 2022.

Hoge inflatie is een bedreiging voor de economische stabiliteit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de gemiddelde econoom op dit moment rekent op een reële groei bij het Amerikaanse BBP tijdens het eerste kwartaal van 2022 van slechts 1,65%. En dat is opvallend te noemen, want aan het einde van 2021 werd er voor dit kwartaal nog gerekend op een groei van 4,5%.

Het is dus duidelijk dat economen tijdens de voorbijgaande weken beduidend voorzichtiger zijn geworden. De bovenstaande grafiek maakt duidelijk hoe snel het tij kan keren. Mogelijk zijn economen op dit moment wel te pessimistisch gestemd, maar het geeft wel aan dat er andere tijden zijn aangebroken. En de kans is aanwezig dat de economische motor binnenkort een versnelling terug zal moeten schakelen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>