Tijdens de afgelopen 18 maanden heeft er een grote omwenteling plaatsgevonden binnen de grondstoffensector. Zo zitten de prijzen van grondstoffen al ongeveer anderhalf jaar stevig in de lift en dit heeft alles te maken met de oplopende inflatie. En de verwachting is dat de inflatie nog een tijdje hoog zal blijven. Wat dat betreft hoeft de stijgende trend binnen de grondstoffensector nog niet voorbij te zijn.

In de periode van 2011 tot 2021 keken maar weinig beleggers om naar grondstoffen. De meeste grondstoffen werden in deze periode geconfronteerd met stevige prijsdalingen en die dalende trend zorgde er voor dat beleggers massaal afstand namen van deze sector. Inmiddels is het sentiment rondom grondstoffen 180 graden gedraaid en zien beleggers in dat commodities nog steeds over voldoende potentieel beschikken.

Grondstoffen kunnen beter gaan presteren dan bedrijfsobligaties

Volgens de analisten van Bank of America Global Investment Strategy heeft de grondstoffensector onlangs een belangrijke trenddraai gerealiseerd. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat Amerikaanse bedrijfsobligaties al sinds het jaar 2008 beter presteren dan commodities. Dit heeft zelfs geleid tot een extreme ‘outperformance’ die voor het laatst tijdens de jaren ’20 zichtbaar was. Destijds werd er aan het begin van de jaren ’30 een belangrijke trenddraai gerealiseerd en het gevolg was dat commodities tot het einde van de jaren ’70 beter wisten te presteren dan Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Uiteraard hoeft de geschiedenis zich niet te gaan herhalen, maar deze grafiek maakt wel duidelijk dat mogelijk een belangrijke trenddraai gerealiseerd is. Gezien de oplopende inflatie en de kans op renteverhogingen, zou het niet vreemd zijn als grondstoffen in waarde weten te stijgen terwijl obligaties gedumpt worden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>