Er is iets op til in Azië, volgens Thailand is er een groot handelsakkoord in de maak waarbij veel Zuidoost Aziatische landen bij betrokken zijn. Om u een idee te geven, het akkoord zou één derde van het wereldwijde bbp in beslag nemen. Men verwacht dat de leden van de ASEAN ergens in 2020 een akkoord zullen bereiken voor een mega Asia Pacific trade pact.

Volgend jaar zou er een groot handelsakkoord kunnen komen tussen de leden van de ASEAN, oftewel de Association of Southeast Asian Nations. Er wordt al jarenlang gediscussieerd over zulk akkoord. Het voorzitterschap is momenteel in bezit van Thailand en zij beweren dat een overeenkomst tussen de leden heel dichtbij is. Er zijn reeds stappen gezet in de juiste richting.

This will significantly contribute to an open, inclusive and rules-based international trading system and expansion of value chains.

RCEP

Het zogenaamde Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) omvat alle landen van de ASEAN en hun zes grootste handelspartners zijnde China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland. Enkel India lijkt moeilijk te doen voorlopig. Als het hen lukt om een akkoord rond te krijgen, zal dit voor ongeveer één derde van het wereldwijde bbp omvatten.

India twijfelt omdat ze hun economie zullen moeten openstellen voor goedkope Chinese goederen en landbouwproducten uit Australië. Daarmee komt hun lokale economie in gevaar. Toch zal dit niet opwegen tegen de voordelen die een handelsakkoord met zich meebrengt.

Het zou ook een goed antwoord zijn voor de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Als de ASEAN-landen nauwer met elkaar gaan samenwerken, zullen ze hier economische sterker uitkomen. China ziet de RCEP als een belangrijk onderdeel van de integratie in Zuidoost Aziatische economie. De deelname van China zal ongetwijfeld een grote impact gaan hebben op de economische welvaart in de regio.

Bronnen: CNBC

Foto: By Richard Madelo – Presidential Communications Operations Office, Public Domain

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS