Op dit moment is er in de VS duidelijk een verschil waarneembaar tussen het bedrijfs- en het consumentenvertrouwen. Dankzij het relatief hoge Amerikaanse consumentenvertrouwen weet de Amerikaanse economie nog steeds aan een mooi tempo te groeien. De vraag is alleen voor hoelang dit consumentenvertrouwen nog zo hoog zal blijven.

Het Amerikaanse bedrijfsleven maakte zich voor het laatst tijdens de financiƫle crisis zoveel zorgen over de economie. Tijdens de afgelopen maanden is het vertrouwen onder de bedrijfsleiders sterk in verval geraakt. En dat heeft voor een groot deel te maken met de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China.

Vertrouwen onder het Amerikaanse bedrijfsleven vormt een economische bedreiging

Opvallend genoeg is er een groot verschil ontstaan tussen het bedrijfs- en het consumentenvertrouwen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Evergreen Gavekal, te zien dat beide componenten normaliter sterk aan elkaar gecorreleerd zijn. Maar, daar is vandaag de dag weinig van terug te zien.

Volgens kenners kan dit echt een probleem worden indien het Amerikaanse bedrijfsleven gedurende lange tijd pessimistisch gestemd blijft. Vaak zijn zij immers de voorlopers op een economische omwenteling. Op het moment dat bedrijven op de rem gaan staan, is dit uiteindelijk overal in de economie voelbaar. Wat dat betreft is het dus te hopen dat het Amerikaanse bedrijfsleven snel weer vertrouwen begint te krijgen in de toekomst.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS