goud Goud blijft bij de grote zakenbanken uit de gratie. Eerder deze week kwam de Zwitserse zakenbank Credit Suisse al met een sombere visie, en zowel Morgan Stanley als Goldman Sachs sluiten zich daarbij aan. Sommige zakenbanken staan bijzonder sceptisch tegenover de kansen die goud te bieden heeft. Ondanks de stijging van de goudprijs in de afgelopen weken, worden er met de regelmaat van een klok negatieve rapporten over goud gepubliceerd. En die zijn dan inderdaad vaak afkomstig van zeer gerenommeerde zakenbanken.

>>>Download hier onze GRATIS GOUDGIDS voor meer informatie<<<

Morgan Stanley en Goldman Sachs geloven bijvoorbeeld niet in een herstelbeweging van goud, eerstgenoemde zakenbank heeft de target voor 2014 zelfs verlaagd met 12 procent tot $1.160. Meer zelfs, ook voor volgend jaar zijn de verwachtingen allesbehalve hooggespannen.

Goud blijft een heet hangijzer voor de grote zakenbanken

Morgan Stanley ziet de goudprijs in 2015 op $1.138 staan en dat is 13 procent minder dan de eerder gestelde target. Analisten Peter Richardson and Joel Crane van de bank focussen zich hoofdzakelijk op de economische gang van zaken. Het economisch herstel wereldwijd zou een herstel van de goudprijs in de weg staan. Ze verwijzen naar de voorspelling van het IMF dat voor 2014 uitgaat van een economische groei met 3,7 procent waar dat voorheen 3,6 procent was. Het IMF verwacht dat vooral in de VS en in het VK de zaken beter zullen gaan. Jeffrey Currie, hoofd commodities research bij Goldman Sachs, zit op dezelfde golflengte als Morgan Stanley. Hij ziet de goudprijs in de komende 12 maanden terugvallen naar $1.050, eveneens onder het gewicht van het economisch herstel. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met tapering door de Amerikaanse centrale bank. De grootbanken hebben een reputatie opgebouwd van steevast achter de feiten aan te lopen, van een revolutionaire visie is zelden of nooit sprake. De kans is dan ook bijzonder groot dat ze in verband met de verwachte evolutie van de goudprijs eveneens de plank misslaan. Want wij blijven er wel overtuigd dat de goudprijs over stijgingspotentieel beschikt.