Globale financiële markten wijzigen drastisch en laten tekenen zien van verhoogde volatiliteit zoals in 2008. Het gaat hier niet over de aandelenmarkten maar over de obligatie- en valutamarkten. Na alle QE’s door de westerse centrale banken droogt de liquiditeit opnieuw op, aldus Jim Sinclair. De kredietmarkten kraken in hun voegen de laatste maanden. Het heeft er alle schijn van dat de markten niet meer geloven in de alles heersende centrale banken. Centrale banken hebben jaren lang de schijn kunnen hoog houden dat ze iedere crisis te baas kunnen en dat ze van al het slechte iets goed kunnen maken, maar nu dreigt een nieuwe financiële crisis. De perceptie dat centrale banken overal een oplossing voor hebben, heeft epische proporties bereikt. Maar wat we nu zien, is een revolutie tegen het gedrag van diezelfde centrale banken. De schulden zijn zo hoog opgelopen dat de markten het niet meer pikken om 0 % (of minder) rente te krijgen voor de risico’s die ze nemen.
>>> Ontwijk alledaagse onrust in de markten: lees hier wat je moet doen
Beleggers werden door de centrale banken in de val gelokt met ongecompenseerd risico. Het was dan ook gemakkelijk voor de centrale banken, ze moesten maar een nieuwe maatregel aankondigen of de markten namen al op voorhand hun posities in. Dit spel werkte tot we te maken kregen met negatieve rentevoeten. Negatieve rentevoeten zijn een echte game changer gebleken. Dit was het keerpunt nadat de markten te lang met 0 % moesten leven. De Federal Reserve gaf recent zelfs toe dat een 0 % rentebeleid enkel mag toegepast worden in tijden van crisis. Dit kan 2 dingen betekenen: we zitten achter de schermen nog steeds in een crisis of de markten kunnen geen hogere rentevoeten aan door al marges en hefbomen.
Centrale banken kunnen enkel invloed uitoefenen op de rentevoeten, ze kunnen ze niet controleren. Centrale banken kunnen enkel op korte termijn de markten controleren, maar ze lopen nu regelrecht tegen de klok der vertrouwen. En dan komt de echte olifant in de kamer tevoorschijn: de financiële crisis van de derivaten. De derivatenmarkt is een gigantische markt die slechts functioneert zonder veel volatiliteit omdat er geopereerd wordt met bijzonder dunne marges. En de derivaten zijn vooral gelinkt aan … u raadt het al … de krediet- en valutamarkten, de markten waar de volatiliteit nu toeneemt. Of denkt u dat het toeval is dat de CEO van Deutsche Bank (samen met JP Morgan de bank met de grootste derivaten posities ter wereld) ontslag heeft genomen nadat de Duitse Bund dit deed (zie grafiek)??! Wil hij misschien een nieuwe financiële crisis ontlopen?