Stierenmarkt aandelen blijft duren De aandelenmarkten hebben al enkele weken de wind in de zeilen door de stijgende grondstofprijzen. Deze stijging is voornamelijk gedreven door het afbouwen van short posities die de grondstoffenmarkt in een wurggreep hield. En het einde van de short squeeze is nog niet direct inzicht. De ‘most-shorted stocks’ index, een index met aandelen waar de meeste short posities op uit staan, steeg 13 van de laatste 16 handelsdagen en steeg in het totaal al 25% sinds de Federal Reserve de rente optrok met 0,25%. Dit is de grootste short squeeze uit de financiële geschiedenis. short squeeze aandelen index  

Short squeeze bij olie

De olieprijs stijgt momenteel met enkele procenten per dag en staat al bijna 40% boven zijn dieptepunt. $33 was het eerste niveau waar veel shorters hun biezen moesten pakken. Het volgende knelpunt wordt $40. Credit Suisse voorspelt dat een squeeze van 10% of een stijging van de olieprijs met $5 op 1 dag niet uit te sluiten valt. Short squeeze olieprijs Op 22 februari schreven we nog dat de enorme short posities konden zorgen voor 2 mogelijke scenario’s: a) een aandelencrash zoals in 2008 b) een short squeeze met een enorme koersstijging. Het is optie b) geworden.

Short squeeze aandelen nog niet voorbij

Volgens JP Morgan zijn de zwakste handen uit de markt geschud, maar is er nog geen rotatie naar de desbetreffende ETF’s. Dit wil zeggen dat het meest brutale deel van de short squeeze nog moet komen. Shorts op de S&P500 staat nog steeds op 4,75%. Dit is onder de piek van 5,43% maar nog steeds boven 3,54% aan het begin van dit jaar. Van de $30 miljard die uit S&P500-ETF’s vloeide sinds begin dit jaar, is er nog maar weinig geld terug gekomen. CTA’s (commodity trading advisors) die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de brutale selloff dit jaar, dekten slechts 1/3 van hun shortposities sinds januari terug in. De squeeze kan dus nog een tijdje aanhouden. Short squeeze aandelen 2008 Volgens Goldman Sachs kan de short squeeze de S&P500 opnieuw 100 punten hoger duwen in de richting van een nieuw record. Aangezien de winsten ondertussen dalen, zou dit betekenen dat de waardering opnieuw de duurste uit de geschiedenis kan worden. En zoals we op bovenstaande grafiek kunnen zien, is het vervolg na de uitwerking van een short squeeze niet altijd even plezant.

Een nieuwe Europese Crisis loert om de hoekDownload hier het Slim Beleggen e-book voor €4,95 (éénmalige betaling) en jij zal als een van de weinige mensen rijker uit de volgende crisis komen.