aandelen Grote beleggers verkopen momenteel massaal hun aandelen. In een note van deze week, schreef Jill Carey Hall van Bank of America Merrill Lynch (BAML) dat de netto verkopen van klanten van de bank wat aandelen uit de Verenigde Staten betreft, neerkwam op in totaal 4,1 miljard dollar. Dit is maar liefst het grootste bedrag sinds januari 2008, zo meldde Jill Carey Hall.

Aandelen worden gedumpt

Het grootste gedeelte van de aandelen uit de Verenigde Staten dat wordt verkocht, wordt van de hand gedaan door institutionele partijen. Dit is wat Jill Carey Hall van Bank of America Merrill Lynch erover zei:

‘Nadat institutionele klanten van ons 3 weken achtereen netto kopers waren van Amerikaanse aandelen, kwam de netto omzet afgelopen week uit op het grootste bedrag in onze geschiedenis van data. Zo waren hedgefunds netto verkopers voor de 9 achtereenvolgende week. Ook hebben we gezien dat de inkoopprogramma’s van eigen aandelen licht lager waren dan in de voorgaande weken. Op basis van het gemiddelde over 5 weken is het niveau echter nog altijd een gemiddelde stijging sinds halverwege mei.’

Volgens Bank of America Merrill Lynch was de verkoopgolf van vorige week onder beleggers vooral te wijten aan Amerikaanse largecaps die beleggers maar al te graag van de hand deden. De bank constateerde in dit segment zelfs de grootste verkoop ooit, hoewel small- en midcaps ook een uitstroom zagen. De strateeg schreef verder dat investeerders met name hun geld terugtrokken uit aandelen in de gezondheidssector en de financiële sector. De uitstroom uit aandelen in de gezondheidszorg kwam vorige week zelfs uit op het hoogste bedrag ooit gemeten door de bank. >> Kom goed beslagen ten ijs met DEZE TIPS Vorige week vrijdag constateerden strategen van BofAML ook al dat investeerders vorige week het meeste geld onttrokken uit staatsobligaties sinds het zogenoemde taper tantrum in 2013. In onderstaande chart zie je de verschillende typen cliënten van de bank en is te zien dat ze in de afgelopen maanden telkens geld hebben onttrokken uit aandelen. Institutionele beleggers gaan duidelijk voorop.

vrij bofml