chinese_yardeniChina heeft serieuze problemen met de uitstroom van kapitaal, zo schrijft econoom Ed Yardeni vandaag. Deze kapitaalvlucht is een reflectie van de groeivertraging van de export. Dat maakt het voor buitenlanders onaantrekkelijk om te investeren in Chinese productiecapaciteit. En de Chinezen op hun beurt staan ook klaar hun geld elders te beleggen. Na het einde van de hausse in de huizenprijzen en de anti-corruptie campagne zijn er weinig aantrekkelijke binnenlandse beleggingsmogelijkheden over, zo stelt Yardeni. Een blik op de recente Chinese economische data stemt tot bezorgdheid. Allereerst zien we dat de export over de afgelopen twaalf maanden op $ 2,3 biljoen blijft hangen. Sinds 2013 zit daar geen groei meer in. De import is sinds 2013 zelfs weggezakt. Met name dit jaar is de verzwakking duidelijk zichtbaar. Het Chinese handelsoverschot noteert ondertussen op een record. Dat lijkt positief, maar schijn bedriegt. Dit overschot komt dus vooral doordat de import nog zwakker is dan de export.

chinese_motor

De Chinese Producer Price Index (PPI) daalt al 42 maanden op rij. Deze deflatie laat duidelijk zien dat er een enorme overcapaciteit is. En dat betekent ook dat bedrijven moeite hebben onder de streep een plus neer te zetten. De industriële productie daalde van een recordgroei van 20,7% op jaarbasis begin 2010 naar slechts 6,2% in augustus. Dan de consumentenkant. De beleidsmakers proberen de economie om te laten schakelen van een exportmachine naar binnenlandse consumptie. Maar de detailhandelsverkopen stegen met 8,8% in augustus. Dat lijkt veel, maar de basis in China is laag. De dagen van groei in de dubbele cijfers lijken voorbij, zo stelt Yardeni. De aandelenhausse en -crash hebben waarschijnlijk niet veel Chinezen direct geraakt, maar goed voor het consumentenvertrouwen kan het niet zijn. Tot slot stijgt de vraag naar krediet in China nog steeds. De afgelopen twaalf maanden namen de bankleningen met 15,7% toe. Een jaar geleden, toen de Chinese autoriteiten opmerkten dat ze de economie minder afhankelijk wilden maken van kredietgroei, lag dat groeitempo nog op 13,3%. Yardeni:

Het lijkt er op dat de Chinese economie veel minder profiteert van elke nieuwe geleende yuan. Dat komt deels vanwege de kapitaalvlucht.

En dat is gevaarlijk met de huidige hoge schuldenlasten wereldwijd. De BIS waarschuwt dat er geen makkelijke uitweg uit de wereldwijde schuldenbubbel is.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>