Een bekend gezegde luidt dat je angstig moet zijn op het moment dat anderen hebzuchtig zijn. We mogen wel zeggen dat dat punt reeds bereikt is. Tijdens de afgelopen maanden steeg het optimisme naar een absoluut recordniveau. Als gevolg daarvan stroomt steeds meer geld richting de financiële markten. Moeten we inderdaad angstig zijn?
De meeste beurzen wisten zich een jaar geleden in enkele maanden tijd krachtig te herstellen van het coronadebacle. Met name op Wall Street was de herstelbeweging indrukwekkend te noemen. Inmiddels ligt de coronacrash alweer ver achter ons en de beurzen wisten tijdens de afgelopen maanden hun records verder aan te scherpen. En dat heeft geleid tot een uitzonderlijk groot optimisme onder grote groepen beleggers.
Amerikaanse huishoudens overzien de risico’s van dalende beurskoersen niet
Uit onderzoek van de Federal Reserve blijkt dat de Amerikaanse huishoudens, pensioenfondsen, beleggingsfondsen en buitenlandse investeerders weer massaal investeren in Amerikaanse aandelen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, is te zien dat 52% van de totale financiële activa bij de bovenstaande genoemde groepen bestaat uit aandelen. En dat is een uitzonderlijk hoog percentage, want op de grafiek is te zien dat er nog nooit eerder sprake is geweest van een dergelijk groot optimisme. Het vorige record dateert uit het jaar 2000 (51%), net voordat de internetzeepbel uiteen knapte.
Normaliter zouden we geneigd zijn om te zeggen dat het een goed teken is als nieuw geld richting de financiële markten stroomt. Toch heeft het verleden uitgewezen dat een te groot optimisme zelden goed is voor de markten. Daarnaast stapt vaak een groot deel van de mensen precies op het verkeerde moment in.
Is het einde van de Bull Market nabij?
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar