Een belangrijke dag vandaag in Londen, de deal die Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie wordt wellicht niet goedgekeurd door het Britse parlement. Dat betekent dat de Brexit op de helling komt te staan en dat er zelfs een grote kans bestaat dat er geen Brexit zal komen.

Theresa May heeft een meerderheid nodig in het Britse Lagerhuis om de Brexit-deal, die ze met de Europese Unie heeft gesloten, rond te krijgen. Maar het zal waarschijnlijk allemaal verloren moeite gaan zijn want de kans dat ze een meerderheid gaat vinden in het Lagerhuis, is bijzonder klein.

Zoals de kaarten nu liggen, krijgt ze onmogelijk een meerderheid achter zich. Van de oppositie zal amper iemand meestappen in het akkoord. Ook in haar eigen partij steunen velen haar niet en haar meerderheid ís al zo nipt.

Afstel?

Brits premier Theresa May heeft eerder laten weten dat, als de deal niet kan worden waargemaakt, het Verenigd Koninkrijk in nauwe schoentjes komt te zitten. Hoogstwaarschijnlijk zal de Brexit dan niet doorgaan omdat een no-deal scenario te rampzalige gevolgen heeft voor het VK.

En dat is perfect mogelijk, eind vorig jaar liet het Europese Hof van Justitie weten dat de Brexit zonder problemen teruggedraaid kan worden zonder dat daar toestemming voor nodig is van de andere Europese lidstaten. In dat geval blijft het Verenigd Koninkrijk gewoon lid van de Europese Unie.

En dat is in principe positief nieuws voor de Europese financiële markten. Als de Brexit van tafel wordt geveegd, is er eindelijk terug duidelijkheid en wordt nogmaals benadrukt dat de Europese Unie een sterk bastion is waar leden niet zomaar gemakkelijk kunnen uitstappen.

Verschillende Europese indexen gingen alvast hoger in de hoop dat dit scenario realiteit wordt. Beleggers en investeerders zien het dus als goed nieuws dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft.

Bronnen: HLN

Foto: Bankenverband – Flickr – CCO1