Op dit moment geeft het merendeel van de beleggers de voorkeur aan financiële activa. Als gevolg hiervan worden reële activa gedumpt. Deze trend is op dit moment zover gevorderd dat de kans op een ‘trenddraai’ toeneemt.

Voor heel wat beleggers zal het onderscheid tussen reële en financiële activa niet duidelijk zijn. Op het moment dat er gesproken wordt over reële activa dan gaat het om tastbare goederen die een eigen intrinsieke waarde hebben. Financiële activa hebben geen intrinsieke waarde, omdat ze afhankelijk zijn van de financiële markten. Het zijn min of meer ‘papieren beleggingen’.

Is dit hét moment om te beleggen in reële activa?

Tijdens de laatste jaren hebben steeds meer beleggers financiële activa verkozen boven reële activa. Niet vreemd, want de zogenoemde ‘papieren beleggingen’ hebben buitengewone winsten laten optekenen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat de reële activa het versus de financiële activa nog nooit zo slecht hebben gedaan!

In het verleden toen financiële activa ook verkozen werden boven reële activa, vond er op een dergelijk laag niveau vaak een trenddraai plaats. Gezien de huidige lage notering zou het dus goed mogelijk kunnen zijn dat de directe beleggingen in vastgoed, grondstoffen, langbouwgronden en infrastructuur de komende jaren gaan ‘outperformen’.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER