De export van China is in oktober voor de vierde maand op rij gedaald. Ook de import ging opnieuw omlaag, zo bleek uit cijfers die zondag werden gepubliceerd door de Chinese overheid. De teleurstellende cijfers zorgen opnieuw voor discussie over het economisch beleid van Peking. Diverse analisten zijn sceptisch over de effectiviteit van de genomen maatregelen, maar volgens de Chinese regering zal in 2016 de ommekeer plaatsvinden. De export daalde vorige maand met 6,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het is de vierde achtereenvolgende maand dat het cijfer lager noteert. In september daalde de export ook, maar wel minder hard (3,7 procent) dan in oktober. De import viel met 18,8 procent nog harder naar beneden. Dat komt onder meer door de zwakkere vraag vanuit de Chinese industrie naar kolen, ijzererts, olie en andere grondstoffen.
Cijfers fors lager dan doelstelling
De gecombineerde handelscijfers zijn in de afgelopen 10 maanden van dit jaar met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een jaar geleden. Dit cijfer is een fors stuk lager dan de officiële doelstelling van 6 procent groei. Dit jaar heeft China al diverse acties ondernomen om de economie aan te zwengelen. Zo is de rente meerdere keren verlaagd en de eigen munt gedevalueerd. Maar het scenario van een harde landing van de economie is nog altijd een reële optie. “De handel zal niet voor een ommekeer kunnen zorgen op korte termijn. We voorzien een scenario waarin de wisselkoers onder druk zal komen te staan. Niet in de laatste plaats omdat de Fed steeds meer signalen afgeeft dat er een Amerikaanse renteverhoging aankomt,” zo stelt Zhou Hao, econoom bij Commerzbank China, tegenover Reuters.
Wanneer trekt de handel weer aan?
De grote vraag is hoelang het zal duren voor de diverse stimuleringsmaatregelen effect zullen hebben. Sommige analisten verwachten meer renteverlagingen voor het einde van 2015, maar tot op heden hebben de renteverlagingen de Chinese exportsector niet kunnen helpen. Diverse marktkenners zijn daarom sceptisch over de effectiviteit van renteverlagingen. China zelf blijft optimistisch over een herstel. Dit jaar is het nog niet zover, maar voor 2016 verwacht de tweede economie van de wereld een stabiele groei. De diverse stimuleringsmaatregelen zullen dan hun vruchten gaan afwerpen, aldus het Ministerie van Handel.
<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>