De handelsoorlog tussen de USA en China brengt heel wat schade met zich mee voor de Amerikaanse, Chinese en wereldeconomie. Daar stopt het echter niet, het zou ook nefast kunnen zijn voor de kansen van Trump om een tweede ambtstermijn te mogen uitoefenen. Hij wordt ofwel een ‘tariff president’ of een ‘two-term president’, maar niet beide tegelijk.

David Firestein, executive director van de Universiteit in Texas, denkt dat Donald Trump zijn kansen, om nog langer aan de macht te blijven, slinken als hij de handelsoorlog met China in stand houdt. De steun die hij had tijdens de verkiezingen drie jaar geleden, is ondertussen sterk verminderd.

He doesn’t have the slack in his popular support to be able to damage the economic interests of many of his constituents in the heartland of the United States and still expect that they will unanimously support him for president as they did four years ago.

Tarieven of tweede termijn

De verhoogde importtarieven op bv. sojabonen hebben een zware impact op de export ervan en daar zijn de boeren en landbouwproducenten helemaal niet tevreden mee. Donald Trump gaat wellicht al niet meer kunnen rekenen op steun vanuit deze hoek. Maar de gewone Amerikaanse consumenten worden getroffen door de importtarieven, en die hoek is veel groter.

De importtarieven zijn indirect ook een verhoging van de belastingen voor consumenten. Dus ook hier zal enorm veel steun wegvallen voor Donald Trump tijdens de verkiezingen in 2020. Uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat het de Amerikaanse consumenten zijn die de last van de handelsoorlog voornamelijk dragen, en niet zozeer de Chinese exporteurs.

Het is nu de vraag wat Amerikaanse president Trump van plan is. Gaat hij het riskeren om een tweede ambtstermijn mis te lopen en de handelsoorlog in stand houden, of gaat hij de importtarieven stapsgewijs afbouwen om zijn positie voor de presidentsverkiezingen in 2020 te versterken.

Bronnen: CNBC

Foto: U.S. Dept. of State – Flickr – US Gov. Works

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>