Onlangs gebeurde er iets in de obligatiemarkt dat ook gebeurde voor vijf van de afgelopen zes recessies. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar daalde onder de 2,5 procent. Dat betekent dat je door je geld uit te lenen voor 30 jaar minder rente krijgt dan de kortetermijnrente ingesteld door de Fed.

Normaal gezien zou je een premie moeten krijgen als je geld langer uitleent. Dat is logisch, want hoe langer de periode is dat je geld uitleent, hoe meer risico er is dat het geld niet wordt terugbetaald.

Tavi Costa, macroanalist bij Crescat Capital, liet in een tweet zien wat de gebeurtenis historisch gezien betekent. In de afgelopen 40 jaar gebeurde het zes keer dat de Amerikaanse rente voor 30 jaar lager was dan de rente op korte termijn. Alleen in 1986 leed het niet tot een onmiddellijke crisis.

Met deze gebeurtenis is nu de gehele rentecurve in de Verenigde Staten omgekeerd. Eerder dit jaar daalde de Amerikaanse tienjaarsrente al onder rentestand van de Fed.

Zorgen over aandelen

Costa maakt zich  zorgen over het verloop van de aandelenmarkten. Want de gebeurtenissen in de obligatiemarkt kunnen een teken zijn dat de aandelenmarkt binnenkort hard zal worden geraakt. Het is dus negatief voor aandelenmarkten.

Toch valt er nog steeds geld te verdienen in de financiële markten, omdat obligaties het historische gezien goed doen in tijden van onrust. Beleggers zien ze als veilige haven en een lagere rente betekent immers hogere obligatieprijzen.

Costa voegde daaraan toe dat we laat in de economische cyclus zitten. En daarbij komt nog dat aandelenmarkten rond all-time-highs noteren. De analist zei:

We zitten laat in de economische cyclus. Het is aantrekkelijk om niet op aandelen in te zetten. Het is een Goldilocks-scenario met een lage inflatie, wat neigt naar een piek voor de markten.

Bron: CNN Business

Foto: iStock

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!