Volgens marktkenners is één ding duidelijk, de Chinese yuan is op weg om een wereldwijd zwaargewicht te worden, met of zonder handelsoorlog. Dat komt omdat China zich steeds meer openstelt voor buitenlandse bedrijven en dus wordt de handel in yuan belangrijker.

Strategen en economen zijn het er vrijwel over eens, de Chinese yuan wordt steeds belangrijker op het wereldtoneel vermits China zijn deuren meer openstelt en meer geneigd is om handel te drijven met andere landen. Daardoor wordt de yuan een belangrijke eenheidsmunt in het financiële systeem.

Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan omdat (nog) niet alle Chinese autoriteiten bereid zijn om deze openheid der markten te omarmen. Er is voorlopig dus nog geen rechtlijnigheid in het beleid.

Wereldmunt

Chi Lo, econoom bij BNP Paribas, zei dat de yuan globaal gezien belangrijker gaat worden omdat China op een selectieve manier buitenlandse investeringen toelaat en ook omdat ze zich volledig storten op het ‘Belt and Road Initiative’ waarmee het zijn positie in de internationale handel wil verankeren.

So if you look along that direction there’s no way the yuan can be a weak currency, otherwise people won’t accept it and it cannot be a global currency if it’s a weak currency in the long term.

Ook zakenbank HSBC is overtuigd van deze evolutie en verwacht de komende jaren dat de invloed van de yuan groter gaat worden. Steeds meer investeerders stappen in Chinese aandelen en obligaties, volgens HSBC kunnen de deuren nog groter worden opgezet voor buitenlands kapitaal.

Dat kan echter alleen maar lukken als de Chinese autoriteiten hun voet van de rem halen en minder selectief zijn. Daar zal naar de toekomst toe de grootste uitdaging liggen voor de Chinese yuan. Er is dus nog werk aan de winkel maar er worden alvast stappen gezet in de juiste richting.

Bronnen: CNBC

Foto: Junjiewu99 – Wikimedia