Nu de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China opgelost lijken te geraken, vermoeden marktkenners dat de Amerikanen al een volgend doelwit hebben gevonden, namelijk de Europese Unie. Het vermoeden is er omdat de USA en verschillende Europese landen in de clinch zijn gegaan met elkaar omtrent de rol van Huawei in de ontwikkeling van 5G.

Er wordt verwacht dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten van Amerika dit jaar nog ontmanteld zal worden door middel van een nieuw handelsakkoord. Positief nieuws maar dat wil daarom niet zeggen dat een nieuwe handelsoorlog niet meer mogelijk is. Verschillende experts verwachten namelijk dat de Verenigde Staten van Amerika zijn pijlen op Europa heeft gericht.

Clinch

Men vermoedt dit omdat verschillende Europese landen in de clinch zijn gegaan met de Amerikaanse president Trump omtrent de rol van Huawai in de ontwikkeling van het 5G netwerk. Maar voormalig ambassadeur Anthony Gardner benadrukt dat dit een ernstige fout zou zijn van de USA.

That would be a mistake, if that is the position that Washington is going to take, that is a mistake. And the fundamental reason is that when you look at our common concerns — the U.S. and European concerns about China — we probably agree on 90 percent.

Amerikaans president Trump heeft verschillende keren drukt gezet op de Europese Unie om niet in zee te gaan met Huawei om een 5G infrastructuur uit te bouwen. De reden waarom Trump dit niet wil, is omdat hij er van overtuigd is dat de Chinezen de infrastructuur zullen gebruiken om te spioneren.

Gardner benadrukt dat hij het jammer vindt dat de USA de Europese Unie aanschouwt als een ‘vijand’ en vindt dat de samenwerking net groter moet zijn tussen beide naties. Het invoeren van nieuwe sancties en heffingen op Europese producten is volgens hem een stap in de verkeerde richting.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay