De CEO van één van Europa’s grootste banken beweert dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten voelbaar begint te worden bij hun cliënteel. Hij krijgt steeds vaker meldingen van klanten dat de winstcijfers lager zullen uitvallen dan enkele maanden geleden.

Ralph Hamers, CEO van het Nederlandse ING, waarschuwt dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China begint door te sijpelen in de reële economie. Hij krijgt van verschillende grote klanten (lees: bedrijven) te horen dat hun resultaten er onder beginnen te lijden.

We see clients looking to reorganize their value chains. We are making sure that either they are not caught by higher tariffs or moving their production or basically rerouting value chains through which they make their products.

Volgens Hamers wordt er aangegeven dat de verkoop- en winstcijfers zullen dalen de komende maanden, kosten zullen gaan stijgen en dus gaan hun producten en goederen niet meer concurrentieel worden op de internationale markten met lagere bedrijfsresultaten tot gevolg.

It is very clear that a trade war is not good for producer confidence to invest and for consumer confidence to consume. It already has (had) a negative impact on economic growth.

Over heel de wereld kijken bedrijven vol angst toe hoever China en de Verenigde Staten zullen gaan in deze handelsoorlog. De gemoederen zijn alvast nog niet bedaard tussen beiden partijen.

Brexit

Een bijkomende factor die mogelijks in de nabije toekomst gaat wegen op de prestaties van Europese bedrijven, is een slecht onderhandelde Brexit. Het hele gebeuren kan investeerders op een afstand houden gezien de grote onduidelijkheden en onzekerheden.

Hamers beweert dat er op dit moment nog niet echt sprake is van negatieve gevolgen hieromtrent, maar hoe langer de onderhandelingen spaak lopen, des te groter de nervositeit wordt.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia