De twee grootste economieën ter wereld bevinden zich al in de beginfase van een nieuwe Koude Oorlog, aldus Niall Ferguson. Een zware uitspraak die benadrukt dat de situatie tussen de Verenigde Staten en China niet snel zal verbeteren. De econoom, die verbonden is met de Stanford University, is van mening dat het niet enkel een ‘handels’oorlog is.

Wie denkt dat het conflict tussen de Verenigde Staten van Amerika en China enkel rond handel draait, heeft het volgens econoom Niall Ferguson mis. Tijdens een interview met CNBC op het Ambrosetti Forum in Italië, zei Ferguson dat Donald Trump niet meer in de positie is om de handelsoorlog te doen wegebben door simpelweg de handelsperikelen op te lossen.

Koude Oorlog

Het gaat volgens Ferguson veel verder dan enkel handel alleen. De problemen zijn ook technologisch en geopolitiek van aard geworden de afgelopen maanden, en dat kan men niet zomaar oplossen door de handelsbalans in evenwicht te brengen. Hij noemt het een beginnende Koude Oorlog waarin handel slechts een kleine rol speelt.

The good news is I don’t think they are destined for a hot war over the South China Sea or anywhere else, but I do think they are in a Cold War.

Washington en China zijn nu al sinds 2018 elkaar aan het hekelen door importheffingen op elkaars goederen in het leven te roepen. Het gevolg is een vertraging van de groei van de wereldeconomie maar Trump gaat niet simpelweg kunnen herstellen wat hij heeft gestart.

Ook op andere domeinen, zoals technologie, moeten de plooien worden gladgestreken. Eerder deze week deden er geruchten de ronde dat beide partijen elkaar zullen spreken in oktober om het handelsprobleem op te lossen. Maar dan zou het conflict niet doen verdwijnen. Beleggers en investeerders reageerden alvast heel positief.

Ook econoom Mohamed El-Erian deelt de mening van Ferguson en verwacht dat er meer nodig zal zijn om de ‘handels’oorlog op te lossen. Beleggers springen nu massaal op alles wat positief in inzake dit onderwerp, maar dat wil niet zeggen dat ze het daarom bij het rechte eind hebben.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia