Chinese beleggers en investeerders keren massaal terug naar hun lokale aandelenmarkten vermits de opties om elders te investeren aan het slinken zijn. De huizenmarkt en cryptomarkt vallen namelijk steeds meer onder striktere regels van de Chinese overheid. Dit zorgt ervoor dat kapitaal een verschuiving maakt van deze markten naar de Chinese aandelenmarkten. Het handelsvolume is dan ook aanzienlijk toegenomen.

Sinds eind juli is er een merkbare verschuiving aan het plaatsvinden op de Chinese financiële markten. Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume op de aandelenmarkten bedraagt namelijk 1 biljoen yuan (154,56 miljard dollar), afgelopen woensdag was dit zelfs 1,71 biljoen yuan. Dat is het dubbel van het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van twee jaar geleden.

De reden waarom Chinese beleggers massaal terugkeren naar de aandelenmarkten, heeft te maken met de strengere regels van de Chinese overheid voor de huizenmarkt en de cryptomarkt. Kortom, deze markten worden minder aantrekkelijk waardoor beleggers en investeerders hun geluk terug gaan zoeken bij aandelen en fondsen.

Stijgende huizenprijzen zorgen de afgelopen jaren voor meer speculatie op de huizenmarkt en dat creëert financiële problemen voor veel gezinnen die op zoek zijn naar een woning. De Chinese autoriteiten hebben benadrukt dat een huis dient om in te wonen en niet om mee te speculeren en winst te maken. Ting Lu, hoofdeconoom China bij Nomura, waarschuwt voor de gevolgen voor de Chinese economie gezien het belang van deze sector.

Markets may have become so focused on the regulatory storm that they ignore the elephant in the room: Beijing’s curbs on the property sector, which makes up one-quarter of China’s economy and half of the global construction business.

Meer kapitaal

Volgens Noah Research stak in het jaar 2018 ongeveer 65 procent van het vermogen van Chinese particuliere huishoudens in vastgoed tegenover 49 procent in de Verenigde Staten van Amerika. Dat betekent dat er veel Chinees kapitaal van particulieren richting de aandelenmarkten kan vloeien als deze 65 procent wordt afgebouwd.

Schelling Xia, senior analist bij Stansberry China, verwacht ook dat er meer kapitaal zal stromen richting de aandelenmarkten nu de Chinese autoriteiten strenger zijn voor de cryptomarkt. Chinese beleggers lijken minder happig te zijn op digitale munten en willen hun kapitaal uiteraard elders activeren. De enige valabele optie volgens Xia zijn de aandelenmarkten.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: HippoPX

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>