Vandaag de dag lijken beleggers maar weinig oog te hebben voor het onderliggende fundamentele plaatje. De meeste beleggers zijn er van overtuigend dat de aandelenmarkten tijdens de komende maanden nog verder in waarde zullen gaan stijgen. Het verleden maakt ons echter duidelijk dat het fundamentele plaatje nooit uit het oog verloren mag worden. In het bijzonder geldt dat voor de cashflow van bedrijven.

De beleggers die al wat langer meelopen weten dat de cashflowpositie op de lange termijn gemeten van cruciaal belang is. Simpelweg laat de vrije kasstroom zien wat er inkomt en wat er uitgaat. Als een bedrijf structureel last heeft van een negatieve kasstroom, dan zal het steeds weer een beroep moeten doen op externe financiers. En het verleden maakt duidelijk dat dergelijke bedrijven vaak het hoofd niet lang boven water weten te houden.

Zelden was de kasstroom van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zo laag

Ondanks het feit dat een aanzienlijk deel van de beleggers weet dat de kasstroom van cruciaal belang is voor de continuïteit van het betreffende bedrijf, wordt er maar weinig aandacht aan besteed. Zo blijkt uit onderzoek van Morgan Stanley dat de operationele kasstroom als percentage van marktkapitalisatie bij Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voor het laatst in het jaar 2000 zo laag was. Destijds hadden de meeste beleggers ook maar weinig oog voor het onderliggende fundamentele plaatje en werden tal van overgewaardeerde bedrijven alsnog aan de portefeuille toegevoegd.

Het jaar 2000 leert beleggers echter ook dat een dergelijke situatie nooit lang stand kan houden. Om de huidige beurswaarderingen dus te kunnen verantwoorden zullen de cashflowposities de komende tijd aanzienlijk moeten verbeteren. Gezien de meest recente kwartaalcijfers is dit echter sterk te betwijfelen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)