Ondanks de coronacrisis wisten de huizenprijzen verder op te lopen. Op jaarbasis gemeten was er bij de meeste Westerse landen zelfs sprake van de grootste prijsstijging in jaren tijd. Vaak wordt het gebrek aan aanbod aangewezen als argument voor de stijgende huizenprijzen. De centrale banken lijken echter ook een belangrijke rol te vervullen.

De beleggers die al wat langer meelopen weten dat de financiële crisis ook wel bekend stond als de ‘huizenmarktcrisis’. Tijdens de periode 2003-2007 wisten de huizenprijzen stevig op te lopen en in het jaar 2007 kwam dit tot een absoluut hoogtepunt. Het gevolg was dat de huizenmarktzeepbel uiteen knapte en dat wist te leiden tot grote verliezen binnen en buiten de huizenmarkt.

De Fed doet er alles aan om de huizenmarkt overeind te houden

Mogelijk is er op dit moment opnieuw sprake van een huizenmarktzeepbel. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, te zien dat er sprake is van een sterke correlatie tussen de prijsstijging binnen de Amerikaanse huizenmarkt en het aantal MBS dat de Amerikaanse centrale bank in bezit heeft. MBS zijn door hypotheek gedekte effecten en hiermee is het mogelijk om kunstmatig liquiditeit in activa (huizen) te pompen tot er uiteindelijk een zeepbel ontstaat.

Uiteraard is pas achteraf vast te stellen of er daadwerkelijk sprake was van een zeepbel, maar deze grafiek laat duidelijk een ongezonde situatie zien. De correlatie die op de grafiek te zien is, is bijna angstaanjagend te noemen. Met name tijdens de coronacrisis heeft de Fed alle middelen ingezet om een prijsval op de huizenmarkt te voorkomen. En juist dat moet beleggers aan het denken zetten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>