Er wordt al jaren veelvuldig gesproken over de mogelijke disconnectie tussen de beurs enerzijds en de economie anderzijds. Volgens diverse analisten zijn de beurswaarderingen op geen enkele manier te rijmen met het onderliggende economische plaatje. En een belangrijke grafiek laat inderdaad zien dat de beurzen wel erg ver zijn doorgeslagen.
Een van de belangrijkste drijfveren achter de beursrally van de afgelopen jaren is het monetaire beleid van de centrale banken geweest. Door het ruimhartige beleid is er niet alleen sprake van een historisch lage rente, ook het opkoopbeleid heeft geleid tot een indrukwekkende kapitaalinstroom op de financiële markten. We mogen dus gerust stellen dat de centrale banken een van de belangrijkste kopers op de beursvloer zijn.
Het monetaire beleid van de centrale banken heeft effect op de beurzen
Volgens de analisten van Real Investment Advice zijn de huidige beurswaarderingen echter op geen enkele manier te rijmen met het onderliggende fundamentele plaatje. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er tijdens de afgelopen 8 jaar een grote disconnectie is ontstaan tussen de beurs en de economie. Ten opzichte van de top van 2007 is de S&P 500 index met ruim 165% gestegen, terwijl het Amerikaanse bruto binnenlands product met ‘slechts’ 23% is gegroeid. Ook de gemiddelde omzet van een S&P 500 bedrijf is met ‘slechts’ 43% gestegen.
Op basis van deze grafiek is het dus goed te begrijpen dat diverse analisten spreken van een historische overwaardering op de aandelenmarkten. Het monetaire beleid van de centrale banken heeft daarin een belangrijke rol vervult. En het is nog maar de vraag of dit beurssprookje uiteindelijk wel een goed einde kent.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.