De meeste commodities wisten tijdens de afgelopen maanden aanzienlijk in waarde te stijgen. Dit is ook duidelijk terug te zien bij de Commodity ETF’s. De positieve economische vooruitzichten, in combinatie met een verwachte inflatie, weten er voor te zorgen dat beleggers terugkeren naar commodities. Mogelijk ligt de grootste stijging echter al achter de rug.
De Chinese economie wist als een van de weinige economieën ter wereld tijdens het afgelopen jaar te groeien. China ondervindt op dit moment nog maar weinig hinder van de coronacrisis. Begin 2020 was er sprake van een valse start, maar toen de Chinese overheid de ernst van de situatie doorkreeg, was de situatie kort daarna vrij goed weer onder controle.
Krijgen we een prijsterugval bij de commodities?
Op economisch gebied waren er ook lichtpuntjes te melden. Zo was er in 2020 sprake van een stevige kredietimpuls in China. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die de Chinese banken verstrekken. Door het ruimhartige monetaire beleid kregen bedrijven veel sneller een lening dan voorheen.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat deze kredietimpuls uiteindelijk ook goed nieuws wist te betekenen voor commodities. Al meer dan 12 jaar is er sprake van een sterke correlatie tussen de Chinese kredietimpuls (als percentage van het BBP) en de prestatie van de Bloomberg Commodity Index. Op de grafiek is echter wel te zien dat de commoditysector mogelijk te hard in waarde is gestegen. Gezien de huidige Chinese kredietimpuls kan je immers stellen dat de prijsstijging wat te overdreven is geweest. En dat is iets wat commoditybeleggers niet uit het oog moeten verliezen.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>