Tijdens de afgelopen week kondigen de centrale banken weer nieuwe steunmaatregelen aan. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat de rust op de financiële markten terugkeert. Tevens moeten ze er voor zorgen dat de economie de dreun van het coronavirus voor een deel kan opvangen. Maar, hebben de centrale banken nog wel grip op de financiële markten?
Volgens diverse analisten wisten de aandelenmarkten tijdens de afgelopen jaren zo hard in waarde te stijgen door de soepele monetaire omstandigheden. De rentes waren historisch laag en dat zorgde er voor dat aandelen aantrekkelijker werden. Daarnaast hebben de centrale banken jarenlang bedrijfs- en staatsobligaties opgekocht. Uiteraard wist dit ook te leiden tot stijgende beurskoersen.
De macht van de centrale banken staat op het spel
Al jaren is er sprake van een sterke correlatie tussen de balanspositie van de centrale bank enerzijds en de beurskoersen anderzijds. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is de correlatie tussen de balanspositie van de Fed en de koers van de S&P 500 index in beeld gebracht. Opvallend genoeg is er tijdens de afgelopen weken een einde gekomen aan deze meerjarige correlatie.
Het heeft er alle schijn van dat de centrale banken langzaam maar zeker de grip op de financiële markten beginnen te verliezen. Al weken proberen ze er alles aan te doen om de rust op de financiële markten terug te brengen. Ondanks alle steunmaatregelen weten de beurzen steeds verder weg te zakken. En dat is eigenlijk wel een alarmerend teken.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)