Al jarenlang is er sprake van een ruimhartig monetair beleid. Aanvankelijk is dit beleid immers in het leven geroepen ter bestrijding van de financiële crisis. Tijdens het jaar 2020 is er nog een schepje bovenop gedaan om de coronacrisis op te vangen. Mogelijk zijn de centrale banken echter hiermee wel te ver gegaan.
Het monetaire beleid van de centrale banken is iets wat al jaren weet te leiden tot strijd tussen voor- en tegenstanders. Volgens de tegenstanders is het economische herstel met name te danken aan de acties van de centrale banken en kunnen we dit geen reële economische groei noemen, omdat de staatsschulden door dit beleid exponentieel zijn gestegen. De voorstanders van dit beleid zijn van mening dat we zonder dit opkoopbeleid een veel diepere en langere recessie hadden gehad.
Balansposities van de centrale banken zijn flink gestegen
Feit is wel dat de balansposities van de centrale banken tijdens de afgelopen anderhalf jaar stevig zijn toegenomen. Dit is ook op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MacroMarkets, in beeld gebracht. De totale balanspositie van de Europese centrale bank bedraagt op dit moment bijna 70% van de totale waarde van het Europese bruto binnenlands product. Bij de Fed is er sprake van een notering van bijna 40%.
Doordat de economie op dit moment weer in de lift zit, zullen de centrale banken een stapje terug moeten doen. Zo is er sprake van een stijgende inflatie en een te hoog prijspeil vormt een bedreiging voor de economische stabiliteit. Het afbouwen van de gigantische balanspositie zal voor de centrale banken echter nog een hele opgave zijn. Het is immers nog maar de vraag of de financiële markten deze verkoopdruk kunnen opvangen. Een uitdagende tijd ligt dus in het verschiet.
GOUD: Het Beste Alternatief!
Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>