De huizenmarkt heeft tegen alle verwachtingen in geen enkele hinder ondervonden van de coronacrisis. In de meeste Westerse landen wisten de huizenprijzen zelfs aanzienlijk te stijgen. De lage rente speelt daarin een belangrijke rol. Mogelijk hebben de huizenprijzen echter inmiddels al een plafond bereikt.

Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een geschikt koophuis. Met name de starters hebben het lastig, omdat zij op dit moment niet over een koopwoning beschikken die ze met een overwaarde kunnen verkopen. De lage rente weet vooralsnog de huizenmarkt intact te houden, want deze lage rente zorgt er voor dat de meeste mensen nog het gewenste hypotheekbedrag kunnen lenen.

Een trenddraai op de huizenmarkt is nabij

Ondanks het feit dat maar weinig economen op dit moment een trenddraai binnen de huizenmarkt verwachten, kan die trenddraai er wel komen. Het probleem is immers dat de kapitaalrentes al aan het oplopen zijn en ook de eerste stijgingen bij de hypotheekrentes zijn een feit.

In de VS is de situatie niet anders. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van St. Louis, is daarnaast te zien dat daar nog een ander probleem aanwezig is. Zo is de House Price to Rent Ratio gestegen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2007. Met andere woorden zijn de huizenprijzen veel harder gestegen dan de huurprijzen. Het jaar 2007 stond in het teken van het uiteen knappen van de huizenmarktzeepbel. Wat dat betreft ziet deze grafiek er niet bepaald hoopgevend uit.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>