De orkaan Florence heeft de afgelopen dagen veel schade aangericht in de staten North en South Carolina. Een ieder zal de beelden van de ravage wel voorbij hebben zien komen. Steeds meer beleggers vragen zich af of de orkanen in het verleden ook invloed hebben gehad op de aandelenmarkten. De 15 duurste Amerikaanse orkanen zijn in beeld gebracht en de uitkomst is wellicht voor de meeste beleggers verrassend.

De Verenigde Staten zijn in het verleden geconfronteerd met tal van orkanen. Het team van LPL Research heeft onderzoek gedaan naar de effecten van deze rampzalige orkanen op Wall Street. Daarbij zijn de 15 duurste orkanen in beeld gebracht en het effect op Wall Street daarvan onderzocht. En verrassend genoeg hebben de meeste orkanen niet geleid tot dalende beurskoersen.

Beleggers zijn niet onder de indruk van orkanen

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de resultaten van het onderzoek in beeld gebracht. Tijdens de 15 duurste orkanen stond de S&P 500 index in 13 van de 15 gevallen een halfjaar later hoger. De gemiddelde stijging bedraagt 5,5%.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat beleggers over het algemeen niet onder de indruk zijn van orkanen. Alleen in het jaar 2008 was dat het geval, maar destijds was het sentiment als gevolg van het uitbreken van de crisis al rampzalig.