De Amerikaanse dollar begint steeds meer terrein te winnen op de concurrentie: de euro, pond en yuan. De koers van de dollar maakte namelijk een ommekeer de afgelopen dagen.

Na twee weken van daling steeg de dollar nu met 0,1 procent ten opzichte van een mandje van de rivalen.Ten opzichte van de yuan kende de dollar zijn grootste tweedaagse stijging in een jaar.

Volgens data van Reuters en de Commodity Futures Trading Commision worden er in de valutamarkt steeds meer longposities op de dollar genomen. Deze bereikten onlangs het hoogste punt sinds december 2015.

De reden van de opmars van de dollar is te danken aan sterke economische cijfers uit de Verenigde Staten. Aan de andere kant hielpen zwakke Europese economische cijfers mee aan de koersstijging van de dollar. Daarnaast deed meer monetaire stimulering uit China de vraag naar dollars stijgen.

Situatie Verenigde Staten

In de Verenigde Staten kwamen vrijdag cijfers over de banen groei naar buiten. Volgens deze kwamen er in de niet-agrarische sector 304.000 banen bij. Dit was meer dan verwacht en de grootste toename sinds februari 2018.

Naast de banengroei waren er ook beter dan verwachte cijfers over de ISM inkoopmanagers index voor de industrie in januari.

Er waren echter alleen niet louter positieve cijfers voor de dollar uit de Verenigde Staten. Zo liet de Fed de markt blijken dat er geen rente verhogingen zullen plaatsvinden.

Marshall Gittler chief strategie bij ACLS Global stelde over de Amerikaanse rente:

De grote verandering in de verwachtingen van de markt tussen de sluiting op donderdag en vrijdag is minder kans op een rente verlaging en niet meer kans op een rente verhoging.

Bron: Reuters

Foto: iStock