De meeste aandelenmarkten wisten tijdens de eerste maand van het jaar goede zaken te doen. Deze stijging heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer beleggers terugkeren richting de financiële markten. Is de bodem definitief gezet of moeten we rekening houden met een nieuwe daling?

De financiële markten zijn in een volatiele tijd beland. Er hangen nog voldoende donkere wolken boven de markten en de stijging van afgelopen maand lijkt daar maar weinig verandering in te brengen. Toch heeft deze herstelbeweging er wel voor weten te zorgen dat beleggers wat optimistischer zijn geraakt. Met andere woorden zijn de problemen nog hetzelfde, maar het effect is minder.

Retailsector geeft waarschuwingssignaal af

Toch doen beleggers er juist nu verstandig aan om rustig en kalm te blijven. Een groene eerste beursmaand van het jaar hoeft namelijk niet te betekenen dat de rest van het jaar ook goed zal verlopen. Op de bovenstaande grafiek is zelfs te zien dat we juist nu rekening moeten houden met een eventuele nieuwe daling.

Op de grafiek is namelijk te zien dat de retailsector de huidige stijging niet ondersteunt. Terwijl er bij de S&P 500 index tijdens de afgelopen handelsdagen sprake was van een serie van hogere toppen, is bij de retailsector juist sprake van het tegenovergestelde. En dat was ook het geval in september en november toen de aandelenmarkten kort daarna geconfronteerd werden met een stevige prijsval.

Moeten we nu opnieuw vrezen voor een dergelijke prijsval?